Livsmedel
Fetter, kolhydrater, proteiner

Vi har valt att mer ingående ta reda på fakta om
fetter, kolhydrater och proteiner, eftersom vi tycker
att det är intressant . Det är ju så viktigt att lära
sig om vad man ska äta för att må bra och hålla sig
frisk. Vi människor är ju beroende av olika källor
från livsmedel och just fetter, kolhydrater och
proteiner utgör den största delen av vårt
näringsintag. Vi läste nyligen i Svenska Dagbladet att
EU nu rekommenderar ett dagligt intag av mindre än 30
% fett och minst 55 % kolhydrater. Men det stod inget
om proteiner och det kanske beror på att
galna-ko-sjukan nu diskuteras intensivt inom EU.

Fetter

Fetter är den grupp av näringsämnen som ger mest
energi.
Fetterna behövs för kroppens energiförsörjning. I
biokemiska sammanhang kallas fetter för lipider och
är uppbyggda av kol, väte och syre.

Den ger mer än dubbelt så mycket energi som proteiner
och kolhydrater.
Dagskonsumtionen ligger på ungefär 120g, vilket är ca
30 % av energitillförseln.

Vid matspjälkningen sönderdelas de i glycerol och
fettsyror.
Man skiljer på: mättade, enkelmättade och fleromättade
fettsyror.

Mättade fettsyror:
Mättade fettsyror har alltid fast konsistens. De
vanligaste är palmitin –och stearinsyra som
finns bl a i smör, talg, ister och feta charkprodukter
samt laurinsyra som finns i bl. a   kokosfett.

Enkel omättade fettsyror:
Mjuka och flytande fetter innehåller mer enkel- eller
fleromättade fettsyror än fasta fetter.
En vanlig enkel omättad fettsyra är oljesyra som bl a
finns i nötter, oliv och rapsolja.

Fleromättade fettsyror:
De vanligaste är linol- och linolensyra som finns i bl
a i växtfetter som majs- och solrosolja.
Dessa fettsyror är essensiella dvs de måste tillföras
till kroppen, eftersom kroppen inte kan bygga upp dem.
De behövs för vävnadernas normala tillväxt och
funktion.

Transfettsyror:
De är en sorts omättade fetter som bildas naturligt av
idisslande djur, och finns i kött och mjölk från
sådana djur. Numera framställs dessa i industrier.
Ex: margarin, choklad och bakverk.

Fetter behövs för:
 Kroppens energiförsörjning
 Att tillföra de fett lösliga vitaminerna A,
D, E och K
 Att ge kroppen essentiella fettsyror
 Att ge stöd och skydd åt inre organ och
motverka värmeförluster.

Kolhydrater

Kolhydrater utgör den största delen av vårt
näringsintag. Dess uppgift är att ge kroppen energi.
Kolhydrater innehåller kol, väte och syre. De
innehåller väte och syre i samma proportioner som
vatten. (Hydros = vatten på grekiska) Kolhydrater
bildas genom fotosyntesen och lagras i växter som
stärkelse.

Människor och djur är beroende av denna livsmedel
källa. Vi konsumerar 355g kolhydrater per person varje
dag. Minst hälften av vårt energibehov bör täckas av
kolhydrater. Formeln för kol är (CO2O)n.

De enklaste kolhydraterna är sockerarter, vilka kan
bestå av fem (pentoser) eller sex (hexoser) kolatomer.
 Monosackarider – glukos och fruktos,
som finns i frukt och bär.
 Disackarider – sacaros, som finns i
vanligt socker, frukt, bär, lök och rotfrukter.
Maltos, finns i bröd, groddar och maltdrycker. Laktos,
finns i mjölkprodukter och mesost.
 Oligosackarider – raffinos, finns i
baljväxter.
 Polysackarider – stärkelse finns i
spannmålsprodukter, potatis, rotfrukter, ärter och
bönor. Cellulosa (kostfibrer) finns i vetekli,
helkornsmjölk, ärter, bönor, linser, potatis,
rotfrukter, grönsaker och frukt.
Pektin, finns i bär och frukt, t ex äpple och
citrusfrukter.

För att vi ska kunna tillgodogöra oss di- och
polysackariderna måste de sönderdelas till
monosackarider.
Kolhydrater behövs för:
 Att ge kroppen energi
 Viktiga funktioner i ämnesomsättningen
 Att med maten tillföra vatten lösliga
vitaminer och mineralämnen
 God tarmfunktion

Proteiner

Proteiner finns i alla vävnader och i alla
kroppsvätskor. De är byggnadsmaterial för kroppens
alla celler.

Proteiner innehåller kol, väte, syre, kväve och något
svavel. Vid matspjälkning sönderdelas matens proteiner
i sina minsta beståndsdelar, aminosyror. Det finns ett
tjugotal aminosyror i kroppen. De kopplas till
varandra och bygger upp kroppens egna proteiner.

Proteiner finns i:
ost, skaldjur, kött, fisk, ägg, bröd, mjölkprodukter,
bönor, ärter, linser och groddar.
10-15 procent av den energi som maten ger bör komma
från proteiner.
Nedbrytningen av matens proteiner sker stegvis:
proteiner –polypeptider –peptider
–aminosyror.

Aminosyror är uppbyggda av en kolvätekedja med en
karboxylgrupp, COOH, och en aminogrupp, NH2.

Aminosyrorna kopplas till varandra och bildar
peptidkedjor. Antalet aminosyror i dessa kedjor kan
variera från några få till tusentals. En del
aminosyror kan kroppen bilda själv medan andra måste
tillfåras med maten.

Proteiner behövs för:
 Uppbyggnad av kroppens vävnader, benstomme,
muskler, blod och lymfa
 Att ge struktur och stadga åt alla vävnader
 Underhåll av kroppens vävnader
 Att bygga upp eller ersätta celler.
 Att reglera syra- bas- balansen och
vattenbalansen

Sammanfattning.

Kroppen är uppbyggd av celler som förbrukas relativt
snabbt. Därför måste ständigt nya celler bildas.

För att nybildning ska kunna ske måste vi tillföra
kroppen rätt sorts näring. Om kroppen inte får rätt
sorts näring och rätt mängd energi ökar risken för bl
.a hjärt- och kärl sjukdomar (fetma, försämrad
antikroppsbildning, dålig tillväxt osv). Att balansera
och variera är A och O för att få i sig god och nyttig
mat.

Somliga äter gärna för mycket energirik mat, som
friterad mat, feta såser och korv och för lite
rotfrukter och grönsaker. Andra är så kostmedvetna att
de får i sig alldeles för mager mat.
Energi håller kroppens ämnesomsättning igång. Energi
får vi mest ifrån fett och kolhydrater, men också från
proteiner. Energi går åt när vi andas, när vi tänker
eller rör på oss.

Energi håller kroppens ämnesomsättning igång och den
energi vi inte gör av med lagras som fett i kroppen.